dijous, 16 d’abril del 2015

LA MENORCA TALAIÒTICA I TOTES LES ALTRES

Article publicat a S'Ull de Sol, abril, 2015

L’altre dia ell va compartir a Fb una foto de Sa Cudia Cremada Field School, on es veia un senyor dels anys vint o trenta del segle passat recolzat contra una taula de Torralba del tot sense excavar. I aquella foto li va dur al cap moltes coses.

Foto en qüestió publicada a la web de Sa Cudia Cremada Field School

   Unes d’actuals, com la candidatura de la Menorca Talaiòtica i la manipulació que se’n vol fer. I és que ell sent passió per la història de la seva terra i la politització del procés li fa mal. Està d’acord en què la riquesa arqueològica de Menorca sigui reconeguda com un bé comú que s’ha de preservar, però no suporta que se’n vulguin apropiar i emprar-la com a eina separadora de les altres cultures que han fet de Menorca el que actualment és. Pensa que no és just emprar la marca Talaiòtica per crear diferències entre cultures germanes. Cap menorquí actual no és talaiòtic, però per contra molts tenen arrels catalanes, per exemple.
   Avui, però, ell no té el cos gaire reivindicatiu. Per açò, d’aquella foto antiga, el que realment li va tocar la fibra va ser la maleïda realitat del pas del temps. Ell mai no va veure el recinte de la taula de Torralba com apareix a la imatge —tampoc no és tan vell—, però recorda perfectament quan estava boni bé sense excavar. Quan hi anava d’excursió amb les bicicletes que enfora estava! o quan els Hermanos els duien a fer-hi sa bereneta. Llavors la majoria de les pilastres estaven tombades i la taula semblava molt menys espectacular.
Taula de Torralba, tal i com està ara, del tot excavada.

   I ell, una vegada superat el garbuix de sensacions contraposades, va decidir que el que havia de fer era deixar-se de romanços polítics li costa no indignar-se i felicitar-se pels avenços de l’arqueologia moderna, per l’empenta de tots els que han fet possible que el coneixement de la història de la nostra terra s’hagi ampliat fins a límits insospitats quan ell era un fiet de calçons curts. Felicitar-se per les coses bones que ens ha regalat el progrés. Açò sí, sense creuar-se de braços davant dels que es volen aprofitar d’aquesta feinada amb finalitats poc clares.

   No oblidem, pensa ell, que Menorca, la talaiòtica i totes les altres, és de tots, no només dels que comanden.